Osobnosti podporují prohlášení Památného dne sokolstva významným dnem ČR / 27.11.2018

Řada politiků i osobností z kulturní i akademické oblasti už vyjádřila podporu návrhu zákona na prohlášení Památného dne sokolstva významným dnem ČR. Legislativní úpravu, která by 8. říjen do kalendáře významných dnů zařadila, budou poslanci posuzovat zřejmě již na prosincové schůzi Poslanecké sněmovny.

Česká obec sokolská i její členové a další subjekty sokolského hnutí, například zastupitel Jihomoravského kraje Michal Doležel a vedení sokolských žup v Jihomoravském kraji, se dlouhodobě snaží ocenění Památkého dnu sokolstva prosadit. Díky společnému úsilí se podařilo dát impuls k návrhu příslušné legislativní změny zákona č. 245/200 Sb. O státních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu, který nakonec předložila skupina poslanců v čele s Václavem Klausem ml. (návrh legislativní změny najdete ZDE).

Pro zařazení Památného dne sokolstva mezi významné dny ČR se vyslovila i řada osobností kluturního a společenského života. Svou podporu deklarovali například rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, ředitel společnosti Post Bellum Mikuláš Kroupa, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Zděněk Hazdra, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, senátor Jiří Drahoš nebo spisovatel a scénárista Jiří Stránský, jehož tatínek patřil k těm sokolům, kteří byli 8. října 1941 v rámci Akce Sokol zatčeni. Za své si legislativní změny vzalo také sportovní prostředí, podporuje jí jak předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, tak i předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

,,Jsem nesmírně rád, že jednání o Památném dni sokolstva se právě letos dostává na půdu Poslanecké sněmovny, a to za podpory celé řady osobností a institucí našeho společenského a kulturního života. Jde o završení dlouholetého úsilí , jehož cílem je uctít důstojným způsobem památku někdejších sokolských členů a vyjádřit význam Sokola v boji proti totalitě.“ říká zastupitel Jihomoravského kraje a místostarosta Sokola Brno I Michal Doležel.

"Nejdůležitější nyní je získat dostatečnou podporu v Poslanecké sněmovně. Pozitivně se vyslovily už poslanci z celého politického spektra. Podporu jsme získali například od předsedy Sněmovny pana Vondráčka, předsedů několika poslaneckých klubů i od jednotlivých poslanců. Dohromady je to už několik desítek příslibů,“ uvedla starostka České obce sokolské Hana Moučková.

Pro Památný den sokolstva bylo symbolicky vybráno datum 8. října, datum nacistické likvidace Sokola v roce 1941. Gestapo jen v tento jeden den zatklo 1500 vedoucích představitelů hnutí, více než 90 % z nich zahynulo. Česká obec sokolská si tak připomíná památku svých členů, kteří byli postižení při „Akci Sokol“, současně ale i oběti všech sokolů, kteří se zasloužili o samostatný český stát a bojovali za jeho humanistický a demokratický charakter.

Rozhodnutí teď mají ve svých rukou poslanci. Ti nejprve rozhodnou, kdy bude návrh zařazen na pořad jednání parlamentu. Až se tak stane, o osudu novely rozhodnou hlasováním – bude potřeba většiny hlasů přítomných poslanců.

„Kdo chce pomoci, může – jménem svým, jménem jednoty či jménem župy – oslovit poslankyně a poslance ve svém regionu s žádostí, aby tento návrh podpořili. Čím více zájmu o toto téma členové Poslanecké sněmovny zaznamenají, čím více informací o Sokole a jeho historii získají, tím větší šance bude schválení návrhu mít,“ uvedla s odkazem na zkušenosti z jednání v Parlamentu starostka Hana Moučková.

Informace o tom, jakou formou oslovit svého zastupitele ve Sněmovně, je možné získat i u vedení sokolských žup. Poštu pro poslankyně a poslance je nejlépe směřovat do jejich pražských kanceláří, tedy na adresu:

• (Jméno poslance)
  • Parlament České republiky
  • Poslanecká sněmovna
  • Sněmovní 176/4
  • 118 26, Praha 1 - Malá Strana

Prosincová schůze Poslanecké sněmovny by měla začít 4. prosince a o tom, zda se bude jednat i o Památném dnu, se rozhodne hned na jejím začátku.