Česká obec sokolská
07. 05. 2024

Pietní akt

Tradičně v předvečer osvobození republiky na konci 2. světové války se scházíme k tomu, abychom prokázali úctu padlým ve světových válkách.

V Opočně byla mezi oběťmi celá řada členů Sokola. Není se však čemu divit. Sokolové byli členy několika odbojových skupin, nebo jim pomáhali.

 

Pietní akt proběhne dne 7.5.2024 od 15:00 na nám. Františka Kupky u pomníku.

 

 

 

Sokolský odboj na Opočensku - podrobněji:


Br. náčelník VI. okrsku župy Podkrkonošské Cyril Ondrák


Dne 24. října 1942 byl v Mauthausenu popraven náčelník VI. okrsku župy Podkrkonošské Jiráskovy bratr Cyril Ondrák. Cyril Ondrák se narodil 5. července 1882 v Šebkovicích na Třebíčsku jako nejmladší, páté dítě, učitele Karla Ondráka a jeho ženy Marie. Absolvoval gymnázium v Třebíči a stal se státním úředníkem, c. k. berním adjunktem v Kyjově. Tato práce ho však vůbec nenaplňovala. Ve svém volném čase Cyril sportoval v Sokole, zajímal se o politiku. Roku 1912 se natrvalo usadil v  Opočně, kde si otevřel vlastní obchod. Jeho drogerie Elegon, nebyl jen obchod, byl to podnik, kde se vyráběla kosmetika a také lihoviny studenou cestou. Podle vlastních receptur vznikaly různé likéry a životabudiče, ale také pasta na zuby, pasta na mytí rukou i na parkety, březová voda, vazelína a dokonce i Ondrákova zázračná mast na rány. C. Ondrák cvičil v Sokole, působil v mysliveckém spolku a věnoval se výcviku psů. Svého času zasedal i v městské radě. V době ohrožení naší republiky se C. Ondrák zapojil do protifašistického odboje. Pravděpodobně byl zapojen v Obraně národa v letech 1939 – 1940. Již 14. února byl zatčen gestapem souvislosti se zatčením sokola Jana Sedláčka z Opočna. Byl podezřelý z výroby výbušnin pro odboj. Nebylo mu nic prokázáno, a tak byl propuštěn. Byl členem sokolské odbojové organizace, velitelem okresu Nové Město a členem odbojové skupiny S 21 B. Za svou účast v odboji byl 5. července 1942 zatčen. Jelikož již bylo zrušeno stanné právo, nebyl popraven s ostatními členy S 21 B. Byl odsouzen stanným soudem v Praze v nepřítomnosti k trestu smrti. Byl vězněn v Hradci Králové, poté v Praze na Pankráci, v Malé pevnosti Terezín a nakonec v Mauthausenu, kde byl 24. října 1942 popraven ve skupině příbuzných a pomocníků parašutistů střelou do týla v 15.38 hodin. Zůstaly po něm dvě dcery Jitřenka Zimová(1908) a Květa Hostovská (1910)
a manželka Anna. 

Mapa
Kontakt na organizátora
Jméno

Filip Marek

Telefonní číslo

778411432

Newsletter

Generální partneři

GENERÁLNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNER

Hlavní partneři

Generální mediální partner

Hlavní mediální partneři

PARTNER

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

Oficiální dodavatelé

Partnerské organizace